Ünlü düşmesi nerede olmaz?
3. “İçeride”, “dışarıda”, “ileri”, “burada”, “burada”, “orada”, “yukarıda”, “aşağıda” gibi kelimeler eklendiğinde, sondaki ünlüler düşmez: içeride değil içeride, dışarıda değil dışarıda, önde ama ileri değil, burada değil ama burada, burada değil ama burada, orada değil ama orada, yukarıda değil ama yukarıda, aşağıda değil ama aşağıda, vb.
Bir sözcükte ünlü düşmesi olması için gerekli şartlar nelerdir?
Türkçe bir cümlenin son hecesinde bulunan dar ünlülerden biri bulunursa ve bu sözcüğün ardından ünlü harfle başlayan bir sözcük gelirse, sözcüğün son hecesindeki ünlü harf düşürülür.
Ünlü düşmesi hangi durumlarda olur?
Ünlü kaybı tek bir kelimede görülebilir ve bu kelimeler genellikle ödünç kelimelerdir. Ek olarak, bazı kelimeler ekler veya birleşmeler yoluyla kaybolur. Bunun nedeni, düşen ünlünün vurgusuz olması veya çok az vurguya sahip olması olabilir.
İle bitişik yazılırsa ünlü düşmesi olur mu?
Ünsüzle biten kelimelerin yanına ile yazıldığında, i ünlüsü atılır ve majör ünlü uyumunu izler: cloud-la (bulutla), çiçek-le (çiçekle), kush-la (kuşla) vb.
Ağıza mı ağza mı?
Çekimlemetekil3. çoğulbelirtmeağzınıyönelmeağzınabulunmaağzındaayrılmaağzından40 satır daha
Gönle mi gönüle mi?
Çekimlemetekilyönelmegönlebulunmagönüldeayrılmagönüldentamlayangönlün40 satır daha
Alın mı alnım mı?
Mund-ım = ağzım (ortadaki i harfi atlandı) Stirn-ım = alnım (ortadaki i harfi atlandı)
Kahvaltıda ünlü düşmesi var mı?
Bir ünlüyle biten bir kelime, ünlüyle başlayan başka bir kelimeyle birleştirildiğinde bir düşüş meydana gelir. İki ünlü bir araya gelemeyeceğinden, bu kelimelerdeki ünlü düşmesine ünlü aşınması denir. Bunun en iyi örneği coffee ve six to make breakfast kelimelerinin birleştirilmesidir.
Oynayan kelimesinde ünlü düşmesi var mı?
Türkçede, a, e ile biten fiillerin şimdiki zaman kipinde, a ünlüleri hem telaffuzda hem de yazımda ı, u’dur. E ünlüsü i, ü olur: başlar ( “Gülümseme” ve “öpücük” kelimelerinde ünsüz harfler atılır ve “ş” harfi atlanır. ☺ Bazı bileşik isimlerin oluşumunda ünlü düşmesi meydana gelir. Pazartesi (Pazar + next = “e” ünlüsü atılmıştır.) Cumartesi (Cuma + next = “e” ünlüsü atılmıştır.) Dar ünlü: azcık>acık, bircik>biricik vb. Alıntı sözcüklerin Türkçeleşme aşamasında, sözcüğün son hecesine Türkçe kurallarına uymayan iki ünsüzün eklenmesiyle ünlü türemesi görülmektedir. “Önemsiyorum”, “duyuruldu”, “senin isteğin için”, “ona git”, “avucun” gibi kelimelerde sesli harf düşüşü yoktur. B. “ile” ünlüyle biten bir kelimeyi tamamladığında “i” “y” olur; son ünlü yine büyük ünlü uyumunu izler: with the car (arabayla), also (bu nedenle), ab (-den), mit irgendjemandem (herhangi biriyle), mit Schmerz (acı ile)… Şehir kelimesi, sesli harf fenomeninin meydana geldiği bir kelimedir. Sesli harf düşüşü sadece ismin -i accusativitesinde değil, aynı zamanda ismin -e accusativitesinde de meydana gelir. Bu kelime sıklıkla Şehire olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım Şehre biçiminde olmalıdır. bükmek > katlamak (düştüm) devirmek > devrim (düştüm) ‘Umursuyorum’, ‘duyuruldu’, ‘isteğin için’, ‘git’, ‘avucun’ gibi kelimelerde sesli harf düşüşü yoktur. mutlu, sıcak, sıtma, evren, gevşetmek, değnek, geçiş, öğrenci, dilenci, isha, giysiler, dönüş, itibar, kuraklık vb. 12. ”his-i ⇒sosyal” (ünsüz türemesi) „öğren-(i)ci ⇒ student“ (ünlü kaybı) „ben-e ⇒ bana“ (ünlü değişimi) „student-n-in / life -n -a” (füzyon ünsüzü) Cevap D Sayfa 5 106 Fonoloji Çözümleri 4. Test 1. Büyük ünlü uyumu, Türkçe bir sözcüğün ilk hecesinde kalın “a, ı, o, u” ünlüsü varsa, ondan sonraki sözcüğün … Türkçede, a, e ile biten fiillerin şimdiki zaman kipinde, a ünlüleri hem telaffuzda hem de yazımda ı, u’dur. E ünlüsü i, ü olur: başlar (Pazartesi ünlü düşmesi var mı?
Azıcık ünlü düşmesi mi?
Umurunda ünlü düşmesi var mı?
Dolayısıyla mı dolayısı ile mi?
Şehire mi şehre mi?
Kıvrımda ünlü düşmesi var mı?
Giysi’de ünlü düşmesi var mı?
Öğrencide ünlü düşmesi var mı?
Oynuyor da ünlü düşmesi var mı?